Trellick to get facelift

The A40 landmark, the brutalist residential Trellick Tower, is set for a major £7.2m restoration programme with the appointment of Wates Living Space, to deliver extensive external works.

Carried out on behalf of Kensington & Chelsea Tenant Management Organisation (KCTMO), the work marks a major investment in the preservation of the historic tower (pictured above) in Kensal New Town.

Work on the programme is scheduled to commence immediately and will include the repair, renovation and replacement of the Grade II* listed building’s concrete, cladding and approximately 1,000 windows.

Trellick Tower was designed by Hungarian Modernist architect, Ernö Goldfinger, and was built in 1972 as part of the Brutalist architecture movement that arose from the 1950s to the mid 1970s. The tower became the inspiration for JG Ballard’s novel ‘High Rise’, which was made into a film starring Tom Hiddlestone in 2015.

Wates will first commence work on the six-storey Block B, which will be followed by the external refurbishment of the 31-storey Block A in June this year. Overall completion is expected by summer 2018.

David Morgan, Managing Director of Wates Living Space, said: “It is a huge honour to be entrusted with the refurbishment of such a historically significant London tower block. This project will involve a meticulous balance of ensuring we preserve the building’s iconic status while, most importantly, delivering the vital work with minimal disruption to Trellick Tower residents. We very much look forward to continuing our work with KCTMO and to getting under the skin of what is a landmark piece of post-war architecture.”

Robert Black, KCTMO Chief Executive, said: “This iconic building is a favourite to many and this work will help ensure it stays that way.”

The Balfron Tower

Standing at 98m high, the building’s unique shape and structure was also the inspiration for Channel 4’s famous reinforced concrete ‘4’ that is used to link between its programming.

It also has a twin, the Balfron Towe in Poplar (pictured right) which is also undergoing refurbishment.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.