Peabody Clapham plans approved

A planning application for the redevelopment of the Peabody Estate in Clapham Junction has been approved.

The scheme would see the outdated estate demolished and replaced with new homes, a new community centre, public squares and children’s play areas. There will also be shops, cafes, restaurants and offices, with some of the commercial space along the St John’s Hill frontage.

The new estate will offer a mix of tenures – 200 homes would be for social rent, 20 affordable rent, 58 shared ownership and 249 for market sale – in five new buildings ranging in height from 4 to twelve storeys – set around two new public squares and a network of pedestrian routes.

A tree-lined boulevard will run north-south through the site, creating a new public route between the Brighton Yard entrance to Clapham Junction Station and Wandsworth Common, via the two new public squares.

The wall around  the existing estate will be removed and replaced with front gardens to the new homes, a measure which aims to integrate the estate better with its surroundings.

Planning applications committee chairman Cllr Nick Cuff said: “This 1930s housing estate is in desperate need of redevelopment. The approved scheme would replace its sub-standard accommodation with modern new homes – over half of which would be for social rent or available through a range of affordable housing schemes.

“The estate occupies a prominent location in one of the most accessible parts of London but has long been cut off and isolated from the surrounding community. With the removal of the walls, a new boulevard and shops, the site will be opened up and play a part in the wider regeneration of Clapham Junction.

“It would also provide a brand new community centre and a range of job creating business space. The new pedestrian route between Clapham Junction Station and Wandsworth Common is particularly welcome and would draw people through the estate and bring the new public spaces to life.”

This entry was posted in Wandsworth. Bookmark the permalink.