Go ahead for new larger station building at Southall

Bennetts AssociatesProposals for a major overhaul of Southall station as part of the Crossrail programme have been approved by Ealing Council.

The proposals, designed by Bennetts Associates, are for a glass and steel structure that will let in natural light, creating, it is hoped, a bright, airy and welcoming environment for passengers. A new forecourt will aim to make it much easier for passengers to get in and out of the station and avoid congestion at the entrance.

A range of other improvements will be made to the station, including a new footbridge with three new lifts, platform extensions, new lighting, customer information screens, station signage, help points and CCTV.

The work will be carried out by Network Rail and is due to begin this summer and will last around 2 years. From the end of 2017, the station will be run by Transport for London as part of London’s integrated transport network.

Crossrail has also been working with Ealing Council and Network Rail to help develop plans for improvements around both the new and existing station buildings which can be implemented when the new station building has opened.

Matthew White, Crossrail Surface Director said: “The Crossrail improvements will transform the station and deliver a larger building that will serve local people for many decades to come. The designs show a bright, spacious structure that will be easier for passengers to get around and will provide a focal point for the local area.”

Councillor Julian Bell, leader of Ealing Council, said: “We have worked closely with Crossrail to ensure that the design of the station in Southall is innovative as well as being practical. The new design makes it as easy as possible for passengers to use, while also making a significant improvement to the town centre in line with the regeneration work that is already well underway in the area. It is clear that the new station and the arrival of Crossrail will bring long lasting benefits not only for commuters but for the area as a whole.”

David Laing, Studio Director at Bennetts Associates, said: “The design of the new station will provide light and spacious facilities for passengers – from its canopied street frontage, through the double-height ticket hall to the route to the platforms – its transparency and lighting enabling clear views through the building during the day and at night. It will be recognisable as one of a family of new Crossrail stations designed by Bennetts Associates about to emerge through west London.”

This entry was posted in Ealing. Bookmark the permalink.