Access office conversion approved

Access-Hammersmith-ext-nightPlans to convert the Access Self Storage building on Shepherds Bush Road to office have been approved.

The plans will see the Grade II listed former Ford Motors warehouse redeveloped as a 115,000 sq ft office building across six floors, with the facade retained, and an additional three floors of office space added, housed in an innovative glass dome covering the entire roof space of the existing building.

Architects ColladoCollins say their designs incorporate contemporary design elements creating continuity with the original structure, and create of a conservatory at the back of the building as a breakout space for the prospective tenants as well as internal and external works including the ground floor reception area and the removal of the existing signage.

Roy Collado, Partner of ColladoCollins, said: “This is an exciting reimagining of an important local landmark. The designs sympathetically maintain the industrial heritage of the building and the surrounding area, whilst proposing a sleek and contemporary aesthetic that will maximise the lettable floorspace and appeal to a range of potential occupiers. The use of innovative techniques to inform and influence the design is something that we believe could really enhance the site.”

The building is an early and rare surviving example of a purpose-built motor depot and garage, with showroom dating from the early period of motor architecture in England. It was originally built in 1915-16 by Charles Heathcote and Sons of Manchester for the Ford Motor Company, based on contemporary American designs. The building demonstrates a pioneering engineering solution to structural framework for the time.

The reinforced concrete frame and modular plan of the original building has been fundamental in informing the approach to the scheme design. The objective is to complement and enhance the integrity of the existing structure whilst minimising any impact of its modernisation. The architects say the proposed extension will work with the existing structure of the building (rather than require the addition of a new subframe) and at the same time respond sensitively to the site context and neighbouring heritage assets.

This entry was posted in Hammersmith and Fulham. Bookmark the permalink.